- Köszönetek: 181
Kiköltözéssel kapcsolatos teendők
- astarta
-
- Nem elérhető
- Prémium fórumozó
-
Én annak idején rákédeztem az EU vonalnál, hogy mi számít átmeneti tartózkodásnak, illetve van-e valami időkorlát.
A választ itt valamelyik fórumba bemásoltam, szép részletesen írtak, de valamit kiemelek belőle:
Ennek értelmében tehát ha valakinek Magyarországon fizetnie KELL a járulékot, míg itt nem dolgozik azt jelenti, hogy itt nem fizetheti, mert ugye EU-n belül dupla biztosítás nem lehet.
Másik:
Ugye az itt említett 3 hónap az a korlát, amikor meg kell kérni a letelepedési engedélyt.
Én mikor kjöttem, rögtön megkértem, mert csak úgy vehettem részt az integrációs tanfolyamon, és az EU betegbiztosítási kártyát elfogadták az engedély megadásához.
Innentől kezdve a német állam döntött úgy, hogy itt lehetek ezzel a kártyával, amíg nem dolgozom.
Sok esetben, és ez Bundesland vagy akár város függő is lehet, kérik a német biztosítást a letelepedési engedély megadásakor...
Persze tudom hogy az EU kártya nem a legideálisabb, én is nyugodtabb lennék egy német biztosítással, de míg nem dolgozom, a férjem fizujából nem megy havi 400 euro kifizetése havonta (az övével együtt 800 euró lenne a biztosításunk, sajnos privát biztosított, így nem vagyok bevonható, mindkettőnknek külön kell fizetnünk).
Az előző hozzászólásaomban említettem, hogy most használtam a héten először az EU betegkártyát, kíváncsi vagyok mi lesz a vége.
Üdv., Anita
Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!
- Szilvi
-
- Nem elérhető
- Prémium fórumozó
-
- Köszönetek: 160
Az logikus, hogy a privát sokkal többe kerül, de hogy mit takar az egyik, mit a másik, és mire kell odafigyelni a választás előtt, nos, ha ezekről írnátok megköszönném.
- Eva10
- Újonc fórumozó
-
- Köszönetek: 0
Ha vegigolvasod a megfelelö forumtemakat, akkor eleg sok informaciot talalsz erröl.
En azt javaslom, utana tedd fel a kerdeseidet, ha vegigolvbastad, es martadtak kerdeseid.
szia:
Eva
- astarta
-
- Nem elérhető
- Prémium fórumozó
-
- Köszönetek: 181
Nem biztos, hogy van választásod. Privát csak meghatározott éves fizetés fölött lehet valaki (ezt most nem tudom mennyi pontosan, és nincs itt a férjem, hogy megkérdezzem)
És még az sem biztos, hogy valakinek a privát többe kerül. Az én esetemben az Allianz privát 400 eurót, míg az ÁOK 430 eurót akart volna havonta... Vagy akkor lehetsz még az, ha a házastársad privát.
A férjem is azért lett privát anno, mert neki is kedvezőbb volt a havidíja a privátban, míg egyedülálló volt. Emellett ő pl. a különbséget nem igazán az ellátásban érzi, hanem a hozzáállásban, szolgáltatásokban. Hamarabb kap időpontot vizsgálatokra, kevesebbet kell várakoznia, van, hogy külön váró volt bőrfotelekkel a privát betegeknek stb...
De a kedvezőbb díj általában egyedülállókra vonatkozik. Ha már család van, akkor az állami sokkal olcsóbb lehet.
Üdv., Anita
- DECOTEXT
-
- Nem elérhető
- Platina fokozatú fórumozó
-
- Messziröl jött ember túl késön ér ide!
- Köszönetek: 1407
Ellenkezőleg! A privát biztosítás rendszerint kevesebbe kerül és nem egyszer vissza is téritenek a kifizetett havi befizetésekből. Ennek a kritériuma, hogy bizonyos összeg felett kell havonta keresned. A betegbiztositás %-os de maximálva van ami azt jelenti, hogy egy bizonyos kereseti határ felett már nem emelkedik a biztositási dij.Szilvi írta: Sokszor esett szó portálon a betegbiztosításról. Legutóbb éppen Decotex hozzászólásában olvastam erről, azonban én csak a magyar rendszert ismerem, ezért lövésem sincs arról, hogy a német rendszer milyen. Azt tudom, hogy létezik állami és privát biztosítás, de nem tudom, hogy mi a szolgáltatásbeli különbség a kettő között.
Az logikus, hogy a privát sokkal többe kerül, de hogy mit takar az egyik, mit a másik, és mire kell odafigyelni a választás előtt, nos, ha ezekről írnátok megköszönném.
Die allgemeine Jahresarbeitsentgeltgrenze für 2003 wurde von 40.500 Euro auf 45.900 Euro angehoben
A lényege azonban, hogy a törvényes és kötelező ellátás mellett kiegészíthető. (Éttermi koszt, külön lakrész a kórházban, stb.) Itt is ahol én lakom, van a kórházban 2 nagy luxus apartement teljes butorozással amelyeket, ilyen "külön" betegeknek adnak. Természetesen ez a külön elbírálás, már többe kerül!
DCT
- vinoblis
- Nem elérhető
- Újonc fórumozó
-
- Köszönetek: 0
még korábban írtad, hogy beszámolsz az EU-s egészségügyi (vagy TB) kártya igényléseddel kapcsolatos tapasztalataidról.
Írnál pár sort arról, hogy hogy sikerült, mit milyen módon és hol intéztél?
Köszönöm előre is!
Üdv.